May 29, 2013

Ελληνικός καφές

  Ελληνικός ή τούρκικος καφές είναι είδος καφέ που παρασκευάζεται από καβουρντισμένους κόκκους αλεσμένου καφέ σε λεπτή σκόνη, απαραίτητα ψήνεται σε μπρίκι και σερβίρεται ζεστός σε φλιτζάνι και πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής. 

Η ιστορία του καφέ 
  Η παρασκευή του καφέ με αυτόν τον τρόπο, χωρίς φιλτράρισμα δηλαδή, προέρχεται από τον αραβικό κόσμο. 
  Οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι έβαζαν το σκεύος του καφέ πάνω στην άμμο, όπου κάλυπτε την στάχτη και τα κάρβουνα για να παραμένουν αναμμένα! Γι αυτό υπάρχει και παραδοσιακά ο καφές ψήνεται πάνω σε άμμο (στη χόβολη) στα παραδοσιακά καφενεία. 
Ονομασία 
  Στην Ελλάδα ήρθε κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ονομάζονταν «τούρκικος», όμως λόγω του Κυπριακού, και ειδικά μετά από 1974, η ονομασία άλλαξε οριστικά σε «ελληνικός καφές»! 
Ο καφές συχνά παίρνει την ονομασία του ανάλογα με την χώρα. 
  Στην Τουρκία, στα Βαλκάνια αλλά και στις χώρες που δεν καταναλώνεται αρκετά είναι γνωστός ως «τουρκικός καφές». Επίσης αποκαλείται «αρμένικος καφές» στην Αρμενία, «αραβικός καφές» στην Μέση Ανατολή, ενώ στην Κύπρο «κυπριακός». 
Η ποικιλία του καφέ 
  Ο αγαπημένος μας καφές φτιάχνεται με χαρμάνι από τις ποικιλίες Arabica Santos, Rio και Robusta. Η κάπως γλυκιά γεύση του καφέ οφείλεται στο καβούρντισμά του που γίνεται χωρίς αέρα, έτσι ώστε να ψηθεί ο κόκκος καλά εξωτερικά και μέσα να παραμείνει λίγο άψητος. 
Παρασκευή 
  Για να κάνουμε έναν πετυχημένο ελληνικό καφέ θα χρειαστούμε ένα αρωματικό χαρμάνι καφέ, ζάχαρη, ένα μπρίκι με στενό λαιμό κατά προτίμηση βράζεται στην χόβολη αλλά και το γκάζι θα δώσει πολύ καλά αποτελέσματα! 
  Συχνά και ιδιαίτερα παλιότερα στα καφενεία, όταν κάποιος παραγγείλει ελληνικό καφέ προσδίδει και τον ανάλογο χαρακτηρισμό! 
  Βαρύς γλυκός, πολλά βαρύς ή βαρύ γλυκός και όχι, είναι απλά «τεχνικές» και αφορούν την επιτυχία στο καϊμάκι με ανεβοκατέβασμα του μπρικιού! 
  Το καϊμάκι είναι χαρακτηριστικό του ελληνικού καφέ και θεωρείται απαραίτητο για την επιτυχία του γι αυτό πρέπει διατηρείται πηχτό κατά το σερβίρισμά του! 
  Οι κλασικές αναλογίες για ένα μικρό φλιτζάνι καφέ, ο «μονός» όπως λέγεται, είναι τα 75 gr. νερό και αναλόγως οι εξής ποσότητες ενώ στο διπλό φλιτζάνι καφέ οι δοσολογίες απλά διπλασιάζονται :

  • σκέτος: 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ 
  • με ολίγη: 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ και 1/ 4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
  • μέτριος: 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
  • γλυκός: 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ και 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη 
   Αυτός είναι ο… συνηθισμένος ελληνικός καφές, και αυτές μερικές από τις πιο γνωστές “παραλλαγές” του: 
  • Βαρύς =>2-3 κουταλιές καφέ
  • Ελαφρύς => ½ - 1 κουταλιά καφέ
  • Γλυκός => 2-4 κουταλιές ζάχαρη
  • Μέτριος => 1 κουταλιά ζάχαρη
  • Ναι και Όχι => ½ κουταλιά ζάχαρη
  • Σκέτος => Καθόλου ζάχαρη
  • Βραστός => Αφήνουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο
  • Μερακλίδικος => Τον απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις φουσκώσει ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό.
  • Βαρύγλυκος =>3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη
  • Γλυκηβραστός => 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι
Ένα-ένα τα βήματα για να πετύχουμε τον καλύτερο ένα απολαυστικό ελληνικό!
  1. Παίρνουμε ένα καθαρό και στεγνό μπρίκι με στεγνό λαιμό. Γεμίζουμε το μπρίκι με τόσα φλιτζανάκια νερό(κατά προτίμηση χλιαρό) όσοι και οι καφέδες που θέλουμε να φτιάξουμε.
  2. Με το ειδικό κουταλάκι βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά καφέ για κάθε φλιτζάνι και όση ζάχαρη επιθυμούμε.
  3. Στην συνέχεια τοποθετούμε το μπρίκι στο κέντρο μέτριας φωτιάς ώστε να θερμαίνεται όλο το σκεύος και ανακατεύουμε αργά έως ότου διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη (προσοχή μετά από αυτό το σημείο δεν πρέπει να ανακατέψουμε ξανά τον καφέ).
  4. Μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει, τον απομακρύνουμε από την φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 2-3 φορές ελαφρά στο πάγκο. Τότε ο φουσκωμένος καφές κατακάθεται για λίγο.
  5. Επαναφέρουμε αμέσως το μπρίκι στη φωτιά και όταν ο καφές αρχίζει να φουσκώνει ξανά, τον βγάζουμε από την φωτιά, περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και τον σερβίρουμε αργά στο κλασικό φλιτζάνι του ελληνικού καφέ.
Και μερικές συμβουλές για 
  • Τα καλύτερα φλυτζάνια για να σερβίρουμε τον καφέ είναι τα χοντρά πορσελάνινα φλυτζάνια, έτσι ώστε να διατηρείται ζεστός περισσότερη ώρα. 
  • Το μπρίκι με στενό λαιμό είναι απαραίτητο γιατί ανακυκλώνει την θερμοκρασία κατά το ψήσιμο. 
  • Το ιδανικό είναι να ψηθεί ο καφές στην χόβολη, επειδή όμως αυτό, στο σπίτι, είναι δύσκολο επιλέγουμε γκάζι και χαμηλώνουμε όσο μπορούμε την ένταση της φωτιάς. 
  • Για να μην «σπάσει» το καϊμάκι ανακατεύουμε μόνο μια φορά. 
  • Φουσκώνουμε τον καφέ δυο η τρεις φορές πριν τον αποσύρουμε από την φωτιά. 
  • Πριν ρίξετε τον τα υλικά για τον καφέ, αφήστε να ζεσταθεί λίγο το νερό. 
  • Μόλις αρχίζει να φουσκώνει ο καφές ρίξτε μέσα στο μπρίκι λίγο κρύο νερό για να παρατείνετε το ψήσιμο. 
  • Δεν πίνουμε τον καφέ πριν κάτσει το κατακάθι, με αυτό τον τρόπο δεν θα μας πειράξει στο στομάχι. 
  • Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μυρωδικά και βότανα στον καφέ για να τον αρωματίσουμε ανάλογα με τα γούστα μας. Κάρδαμο, μαστίχα, κανέλα, βανίλια ή ό,τι σας αρέσει, μάλιστα οι Άραβες έριχναν ελάχιστο αλάτι για να βγάλουν περισσότερο άρωμα! 
  • Μην επιλέγετε να προσθέσετε γάλα στον καφέ γιατί πολύ απλά θα γίνει βαρύς και θα αλλοιωθεί η γεύση και το φίνο άρωμά του! 
  • Κρατείστε τον καφέ σε βάζο από αλουμίνιο ή γυαλί που κλείνει ερμητικά και κατά προτίμηση στο ψυγείο έτσι θα διατηρηθεί ολόφρεσκος! 
  • Φροντίστε το κουταλάκι να είναι καθαρό και στεγνό όταν το βάζετε στο βάζο του καφέ! 
Παραδοσιακά ο ελληνικός καφές σερβίρεται με παγωμένο νερό, με λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού! 

No comments:

Post a Comment

/body