May 15, 2013

Συμβουλές για την αγορά υπολογιστή (Τι είναι τι)

    Οι αμέτρητες επιλογές για την αγορά ενός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή είναι ικανές να πελαγώσουν ακόμα και έμπειρους χρήστες. Πολλοί αγοράζουμε ένα καινούριο υπολογιστή, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί ποτέ για τον απλό λόγο ότι η ισχύς του θα περισσεύει για τις λειτουργίες που τον χρησιμοποιούμε.
    Άλλοι πάλι, επιλέγουμε έναν υπολογιστή κατώτερο των αναγκών μας, με αποτέλεσμα σε σχετικά σύντομο διάστημα να χρειάζεται να τον αναβαθμίσουμε ξανά, ή και να τον αντικαταστήσουμε. 
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες χρήσης ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, τις οποίες θα δούμε παρακάτω.
"Θέλω έναν υπολογιστή με τον οποίο θα μπορώ να σερφάρω, να μπαίνω Facebook, και να παίζω παιχνίδια στο internet, να ακούω μουσική, να περνάω τις φωτογραφίες μου και να βλέπω ταινίες"
  Είναι η πιο συνηθισμένη κατηγορία χρηστών. Οι χρήστες με αυτές τις απαιτήσεις μπορούν να καλυφθούν σχεδόν με οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επίσης είναι η κατηγορία με τις περισσότερες λάθος επιλογές στην αγορά τους, αφού για τι χρήση των παραπάνω απαιτείται ελάχιστη ισχύς.
"Θέλω έναν υπολογιστή για όλη την οικογένεια, παιχνίδια για τα παιδιά, να ακούμε μουσική, να βλέπουμε ταινίες και να σερφάρουμε στο internet"
  Ο οικογενειακός υπολογιστής είναι μια κατηγορία στην οποία χρειάζεται ένας υπολογιστής που θα τα κάνει όλα από λίγο.
"Θέλω έναν υπολογιστή για τη δουλειά μου, να δημιουργώ έγγραφα κειμένου, λογιστικά φύλλα και να εγκαταστήσω μια εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης"
  Αυτή η κατηγορία χρηστών αναζητά κυρίως την αξιοπιστία και την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή.
"Θέλω έναν υπολογιστή, τον οποίο θα συνδέσω με την τηλεόραση μου, τα 5.1 ηχεία μου και θα βλέπω High Definition ταινίες αλλά θα παίζω και παιχνίδια"
  Είναι η κατηγορία των Media Centers υπολογιστών. Απαιτείται ποιότητα στην εικόνα και στον ήχο με δυνατότητα να παίζουν κυρίως ομαδικά παιχνίδια. Επίσης σε αυτή την κατηγορία, σημαντικό ρόλο έχει και το κουτί του υπολογιστή, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται στο σαλόνι.
"Θέλω έναν υπολογιστή μόνο για να παίζω όλα τα καινούρια παιχνίδια με φουλ γραφικά"
  Αυτή η κατηγορία είναι συνήθως η πιο απαιτητική από όλες. Χρειάζεται ισχυρός υπολογιστής χωρίς συμβιβασμούς.
"Θέλω έναν υπολογιστή για σχεδιαστικά προγράμματα, επεξεργασία βίντεο, 3D Rendering κλπ"
  Άλλη μια κατηγορία που αναζητάει έναν ισχυρό υπολογιστή με υψηλή αξιοπιστία και καλή ποιότητα στην εικόνα.
  Είναι ίσως το μεγαλύτερο δίλημμα των υποψήφιων αγοραστών. Τα laptops έχουν πλέον πολύ καλά χαρακτηριστικά και καλύπτουν τους περισσότερους χρήστες με το κόστος τους να είναι σε λογικά επίπεδα. Από την άλλη οι σταθεροί υπολογιστές έχουν πάντα ένα προβάδισμα στα χαρακτηριστικά και κυρίως στις αναβαθμίσεις.
  Το συμπέρασμα είναι πως πραγματική σημασία έχει ακριβώς η χρήση που θα κάνουμε στον υπολογιστή. Εάν ταξιδεύουμε συχνά ή η δουλειά μας απαιτεί να μεταφέρουμε τον υπολογιστή συχνά τότε σχεδόν αναγκαστικά επιλέγουμε laptop. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση απλά επιλέγουμε σταθερό υπολογιστή από τον οποίο θα εξοικονομήσουμε χρήματα και κατά μέσο όρο διαρκεί περισσότερο καιρό χωρίς να χρειαστεί να τον αναβαθμίσουμε.
Καταρχάς θα πρέπει να σκεφτούμε ποια θα είναι η χρήση του Υπολογιστή.

Laptop ή Desktop;
Desktop
Laptop
Πλεονεκτήματα Desktop
-Οι σταθεροί υπολογιστές προσφέρουν ταχύτερους επεξεργαστές, περισσότερη μνήμη και περισσότερο χώρο για επιπλέον εξοπλισμό.
  - Πολύ πιο εύκολη η εγκατάσταση επιπρόσθετου εξοπλισμού ανά πάσα στιγμή. (π. χ δεύτερος σκληρός δίσκος, δεύτερο DVD-RW κτλ)
 -Δυνατότητα επιλογής μεγέθους οθόνης. Στον σταθερό υπολογιστή μπορούμε να επιλέξουμε από   μια μεγάλη γκάμα οθονών.


Μειονεκτήματα
- Οι σταθεροί υπολογιστές καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο γραφείο μας.
- Ακόμα και η βασική σύνθεση ενός σταθερού υπολογιστεί απαιτεί εξωτερικές περιφερειακές συσκευές, όπως πληκτρολόγιο, ποντίκι, ηχεία κτλ. Όλα αυτά πολλαπλασιάζουν τα καλώδια.
- Ένας σταθερός υπολογιστής είναι δύσκολος στη μεταφορά, ακόμα και από ένα δωμάτιο σε άλλο.


Πλεονεκτήματα Laptop
 - Η φορητότητα είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των laptop. Παρ'όλο που δεν είναι τόσο ισχυρά όσο οι σταθεροί υπολογιστές, ένα "καλό" laptop μπορεί να καλύψει την πλειοψηφία των χρηστών.
- Εξοικονόμηση χώρου. Ένα laptop χρειάζεται μόνο ένα καλώδιο τροφοδοσίας.
- Η μπαταρία των laptop μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη σε περίπτωση που πέσει το ρεύμα, αφού θα παραμείνει ανοιχτό.

Μειονεκτήματα
- Τα laptops δεν αναβαθμίζονται εύκολα και μόνο σε συγκεκριμένες συσκευές.
- Η επιδιόρθωση τους είναι δύσκολη διαδικασία, και τις περισσότερες φορές πρέπει να αποσταλεί στον κατασκευαστή για την αποκατάσταση της βλάβης.
- Μπορούν να κλαπούν εύκολα.
- Τέλος, εάν είμαστε λίγο απρόσεκτοι και μας πέσει, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.


Ας δούμε τα επιμέρους κομμάτια ενός υπολογιστή και την χρησιμότητά τους.

Επιλογή Επεξεργαστή

  Ο επεξεργαστής είναι το πιο βασικό κομμάτι ενός υπολογιστή. Είναι αυτός που κάνει όλους τους υπολογισμούς, τις πράξεις και τη γενικότερη επεξεργασία των δεδομένων. Η ισχύς ενός επεξεργαστή μετριέται σε GHz (1GHz = 1000MHz) και είναι αυτή που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα του υπολογιστή.

  Τα τελευταία χρόνια η ποικιλία των επεξεργαστών είναι τεράστια με τις διαφορές τους πλέον να κρίνονται στο πλήθος των πυρήνων και όχι στη συχνότητα λειτουργίας τους. Εδώ θα αναφέρουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των επεξεργαστών.
  Σημείωση: Συχνά θα δείτε το εξής παράδοξο, μοντέλα της ίδιας εταιρείας (π. χ. της Intel) το οικονομικότερο να έχει μεγαλύτερο χρονισμό από το ακριβότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ακριβότερος επεξεργαστής έχει ενδεχομένως περισσότερους πυρήνες ή άλλες τεχνολογίες που τον κάνουν να υπερέχει, και ας έχει χαμηλότερη ονομαστική συχνότητα λειτουργίας.

Πυρήνες (Cores)
  Οι σύγχρονοι επεξεργαστές αποτελούνται από δύο ή περισσότερους επεξεργαστές ενσωματωμένους σε ένα τσιπάκι. Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου επεξεργαστή είναι ότι ο κάθε πυρήνας μπορεί να αναλάβει από μια διεργασία, και έτσι η διακπαιρέωση διεργασιών που εκτελούνται ταυτόχρονα επιτυγχάνεται πολύ γρήγορα. Επίσης εξυπηρετούν στην αύξηση της μνήμης cache του επεξεργαστή.
Χρονισμός
  Είναι η ταχύτητα του υπολογιστή και μετριέται σε GHz. Όσο μεγαλύτερη η συχνότητα τόσο πιο γρήγορα εκτελούνται οι διεργασίες.
L2 Cache
  Είναι η προσωρινή μνήμη ενός επεξεργαστή. Μετριέται σε MB (MegaBytes) Εκεί αποθηκεύονται τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται συχνότερα από τον επεξεργαστή ούτως ώστε να αποφύγει τη συχνή ανταλλαγή δεδομένων με τη μνήμη RAM. Και εδώ όσο μεγαλύτερη η μνήμη Cache τόσο καλύτερες επιδόσεις θα έχουμε.


Επιλογή μνήμης RAM
  Άλλο ένα κύριο χαρακτηριστικό στην αγορά ενός υπολογιστή είναι το μέγεθος της μνήμης RAM, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση του υπολογιστή. Τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της RAM τα οποία αναλύονται στον παρακάτω πίνακα.
Timings
  Είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της μνήμης, στο οποίο λίγες κατηγορίες χρηστών δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Κάθε μνήμη έχει ένα σετ από timings, τα οποία είναι της μορφής πχ 9-9-9-24.Σε γενικές γραμμές, όσο χαμηλότερο timing υποστηρίζει η μνήμη, τόσο καλύτερα.

Τύπος Μνήμης
  O τύπος της μνήμης RAM χωρίζεται στης DDR, DDR2 και DDR3. Η κύρια διαφορά τους είναι η χωρητικότητα και η ταχύτητα διαύλου.
Χωρητικότητα - Μέγεθος
  Είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό μιας μνήμης RAM. Απεικονίζει πόσα δεδομένα μπορεί να έχει προσωρινά αποθηκευμένα, και τα οποία είναι αυτά που στέλνει στον επεξεργαστή για επεξεργασία. Η μη αρκετή RAM σε έναν υπολογιστή επιβαρύνει τις επιδόσεις του, διότι αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να εναλλάσσονται από τη μνήμη RAM στον σκληρό δίσκο. Η μονάδα μέτρησης είναι GB (GigaBytes).
Ταχύτητα Διαύλου
  Η ταχύτητα διαύλου της μνήμης RAM είναι επίσης πολύ σημαντική. Είναι η μέγιστη ταχύτητα που η μνήμη μπορεί να αποστείλει δεδομένα στον επεξεργαστή. Η μονάδα μέτρησης είναι τα MHz.
  Να σημειωθεί επίσης πως μνήμες με μεγάλες μέγιστες ταχύτητες (π. χ. 2.000 MHz) συνήθως χρειάζεται να γίνει overclock μέσω της Motherboard για να τις επιτύχουν, ειδάλλως θα λειτουργούν σε χαμηλότερη συχνότητα.
Dual/Triple/Quad Channel DDR
  Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν είναι ένα χαρακτηριστικό της μνήμης, αλλά της motherboard. Για να αυξηθεί ο ρυθμός μεταφοράς των δεδομένων από και προς τη μνήμη, κάθε άρθρωμα DRAM τοποθετείται σε ξεχωριστή θύρα στη motherboard, έτσι ώστε να αξιοποιούνται παράλληλα πολλαπλές θύρες, για πολλαπλάσιο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων.
  Πρακτικά, αν έχουμε 4 GigaByte μνήμης σε δύο αρθρώματα των 2GB, έτσι ώστε να τις τοποθετήσουμε σε Dual Channel DDR, θα έχουμε σχεδόν διπλάσιο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων από ότι αν χρησιμοποιούσαμε ένα άρθρωμα των 4GB
  Οι ακριβότερες motherboards υποστηρίζουν έως και Quad Channel DDR, για θεωρητικά τετραπλάσιες επιδόσεις, οπότε και θα πρέπει η μνήμη μας να είναι χωρισμένη σε τέσσερα αρθρώματα

  Στις μνήμες υπάρχει επίσης κάτι παράδοξο. Μνήμες παλαιότερης τεχνολογίας DDR2 και με χειρότερες επιδόσεις, να είναι ακριβότερες από νεότερες και ταχύτερες DDR3,στην ίδια χωρητικότητα. Ουσιαστικά, κατασκευαστές και έμποροι εκμεταλλεύονται τους χρήστες που έχουν παλαιότερη motherboard η οποία δεν υποστηρίζει DDR3,και ανεβάζουν τις τιμές... Εφ' όσον λοιπόν όλες οι νέες motherboard υποστηρίζουν DDR3,δεν υπάρχει κανένας λόγος να βλέπουμε παλαιότερες τεχνολογίες.

Επιλογή κάρτας γραφικών
  Η κάρτα γραφικών είναι το κομμάτι του υπολογιστή που είναι υπεύθυνο για την απόδοση των γραφικών και την ταχύτητα αυτών. Αποτελεί στην ουσία ένα υποσύστημα του υπολογιστή με δική του μνήμη και δικό του επεξεργαστή. Και έχει πολλά πολλά χαρακτηριστικά.

  Πάντως, όπως και στους επεξεργαστές, οι αριθμοί έχουν συχνά μικρότερη σημασία από τις διαφορετικές τεχνολογίες GPU, ακόμα και ανάμεσα σε μοντέλα της ίδιας εταιρείας.

  Στους ανθρώπους μας αρέσει να φανατιζόμαστε για ασήμαντα πράγματα: για μάρκες αυτοκινήτων, αθλητικές ομάδες, λειτουργικά συστήματα, και, βεβαίως, για κάρτες γραφικών. Επιλέγουμε, συνήθως αυθαίρετα, τη μάρκα/ομάδα/εταιρεία που θεωρούμε, «την καλύτερη», και υπερασπιζόμαστε την επιλογή μας μέχρι θανάτου.

  Πείτε σε ένα φανατικό της Nvidia πως το νέο μοντέλο Radeon είναι ανώτερο, και ετοιμαστείτε για καυγά - ή, εν πάση περιπτώσει, για μια έντονη ανταλλαγή comments. Και, φυσικά, το ίδιο ισχύει με τους φανατικούς της AMD.
  Όταν όμως πρόκειται να επενδύσουμε τα χρήματα μας στο σημαντικότερο υποσύστημα όσον αφορά το gaming, που μπορεί ταυτόχρονα να είναι ένα από τα ακριβότερα στον υπολογιστή μας, δεν χωρούν συναισθηματισμοί.
Η τιμή έχει μεγάλη σχέση με την απόδoση αλλά δεν εγγυάται απαραίτητα κάτι... 
  1) Αρχιτεκτονική πυρήνα (>>> υποστηριζόμενα πρότυπα {έκδοση DirectX κτλπ}, αριθμός onboard πυρήνων {υπάρχουν μερικές λίγες, πανάκριβες διπύρηνες κάρτες})
Σημείωση: Η σύγκριση με βάση τον χρονισμό/megahertz πυρήνα έχει νόημα μόνο σε κάρτες με ίδια αρχιτεκτονική πυρήνα!
  2) Τύπος/μέγεθος/ταχύτητα μνήμης (>>>bandwidth διαύλου, όσο περισσότερη μνήμη τόσο το καλύτερο)
  Φυσικά για μια ολοκληρωμένη απόφαση αγοράς στα προηγούμενα συμπεριλαμβάνονται τα εξής (δεν έχουν άμεση σχέση με την απόδοση):
  3) Συνδεσμολογία (>>> Συμβατότητα με την μητρική)
(δηλαδή αν είναι PCI-express/AGP) 
  4) Σύστημα ψύξης (>>> Καλύτερη λειτουργία, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, πιο άνετο overclocking) 
(συνήθως τα reference design είναι αυτά που βγαίνουν πρώτα στην αγορά, λιγότερο αποτελεσματικά/πιο φτηνά... Κατόπιν ακολουθούν προτάσεις με custom ψύκτρες των εταιριών)
  5) Το υπόλοιπο σύστημά (>>> Δυνατότητες του δικού υπολογιστή {+τροφοδοτικό})
(δεν έχει νόημα να βάλετε μια γρήγορη κάρτα, σε ένα αργό σύστημα, θα την καθυστερεί π.χ. ο επεξεργαστής ή κάποιο άλλο κομμάτι του hardware)

Επιλογή σκληρού δίσκου

  Ο σκληρός δίσκος είναι η μονάδα όπου αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα μας και εκτελούνται όλα τα προγράμματά μας. Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός σκληρού δίσκου είναι τα εξής:

Χωρητικότητα - Μέγεθος
  Είναι το βασικότερο στοιχείο ενός σκληρού δίσκου. Όσο μεγαλύτερη η χωρητικότητά του, τόσο περισσότερα δεδομένα χωράει. Η μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας είναι τα GB (GigaBytes, 1GB=1024MB) ή TB (TerraBytes, 1 TB = 1024 GB)
Ταχύτητα Περιστροφής
  Δείχνει την ταχύτητα με την οποία ο σκληρός δίσκος μπορεί να διαβάζει δεδομένα. Η μονάδα μέτρησης είναι σε RPM (Στροφές ανά Λεπτό)
Τύπος Σύνδεσης
  O τύπος σύνδεσης είναι ο τρόπος ο οποίος συνδέεται ο σκληρός δίσκος με τη μητρική πλακέτα. Υπάρχουν οι εξής συνδέσεις: SATA, SATA II, SATA III. Χρησιμοποιούν τα ίδια καλώδια και θύρες, ενώ η μόνη τους διαφορά είναι η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων με τη συνδεσμολογία SATA ΙΙΙ να είναι η πιο γρήγορη (6 Gigabits/600ΜΒ ανά δευτερόλεπτο).
  Επίσης, υπάρχει προς τα πίσω συμβατότητα. Έτσι, ένας δίσκος SATA III μπορεί να συνδεθεί σε μητρική κάρτα με SATA ΙΙ, και να λειτουργεί φυσικά με την ταχύτητα του SATA II
Μνήμη Buffer
  Είναι η προσωρινή μνήμη ενός σκληρού δίσκου. Σε αυτή τη μνήμη αποθηκεύονται δεδομένα που χρησιμοποιούνται συχνά , έτσι ώστε ο σκληρός να μην ψάχνει διαρκώς για αυτά τα αρχεία και να ρίχνει την απόδοση του υπολογιστή. Η μονάδα μέτρησης είναι τα MB (MegaBytes)
Τύπος σκληρού δίσκου
  Υπάρχουν δύο κατηγορίες σκληρών δίσκων. Είναι οι σκληροί δίσκοι HDD (Hard Disk Drive) και οι SSD (Solid State Drive). Οι HDD είναι οι πιο συνηθισμένοι σκληροί δίσκοι οι οποίοι έχουν φτάσει στο όριο τους όσον αφορά την ταχύτητα τουλάχιστον. Από την άλλη οι SSD προσφέρουν χαμηλότερη χωρητικότητα σε υψηλότερη τιμή, αλλά είναι πολύ πιο γρήγοροι από τους HDD, πιο αξιόπιστοι και αθόρυβοι.


Επιλογή Motherboard (Μητρικής Πλακέτας)
   H motherboard είναι η πλακέτα που θα φιλοξενήσει όλες τις συσκευές που θα επιλέξουμε. Υπάρχει επίσης πληθώρα επιλογών με τα χαρακτηριστικά τους να αφορούν κυρίως τις συσκευές που επιλέξαμε. Παρακάτω θα δούμε η κάθε κατηγορία τί πρέπει να προσέξει στη επιλογή motherboard.
Κατά την επιλογή μητρικής πλακέτας πρέπει να προσέξουμε τα εξής:
· Να υποστηρίζει τον επεξεργαστή που επιλέξαμε. Αυτό το αναγνωρίζουμε από το socket του επεξεργαστή και από το αντίστοιχο της motherboard.
· Να υποστηρίζει τις μνήμες RAM που επιλέξαμε ως προς τον τύπο (DDR3) και ως προς την ταχύτητα διαύλου.
· Να υποστηρίζει την ταχύτητα διαύλου των σκληρών δίσκων, για να έχουν τη μέγιστη απόδοση.
   Αναλόγως την χρήση του υπολογιστή πολλές φορές αρκεί η επιλογή μιας σχετικά απλής μητρικής πλακέτας. Ενώ αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή για επαγγελματική χρήση ίσως χρειαστεί μια μητρική στην οποία να έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε περισσότερη μνήμη RAM. Αυτό λοιπόν που πρέπει να προσέξουμε είναι να έχει τρεις ή περισσότερες θύρες για μνήμες RAM.
   Αν θέλουμε να συνδέσουμε τα ηχεία στο σαλόνι μας και να βλέπουμε ταινίες High Definition, θα πρέπει να επιλέξουμε μητρική με καλό ήχο 5.1 ή 7.1 και να έχει έξοδο για οπτική ίνα με την οποία θα συνδέσουμε το ηχοσύστημα. Από την άλλη αν σκοπεύεται να παίζεται παιχνίδια θα χρειαστείτε μια μητρική με δυνατότητα να προσθέσετε δύο ή περισσότερες κάρτες γραφικών σε SLI ή Crossfire. Επίσης με αρκετές θύρες για μνήμη RAM, καθώς και τη δυνατότητα Quad Channel DDR.
Επιλογή τροφοδοτικού
  Το τροφοδοτικό είναι αυτό που θα δώσει ενέργεια σε όλες τις εγκατεστημένες συσκευές στον υπολογιστή μας. Η ισχύς του μετριέται σε WATTs.
  Σε γενικές γραμμές, ένας σύγχρονος υπολογιστής χρειάζεται ένα τροφοδοτικό ισχύος τουλάχιστον 600-700 watt. Αν πρόκειται για ένα ισχυρό gaming σύστημα, με πολλαπλούς δίσκους και κάρτες γραφικών σε SLI/Crossfire, ενδεχομένως να χρειάζεται 1200 ή 1500 watt.
  Μπορεί το τροφοδοτικό να μην επηρεάζει τις επιδόσεις, αλλά ένα τροφοδοτικό με λάθος ισχύ μπορεί κυριολεκτικά να καταστρέψει τα υποσυστήματα του υπολογιστή μας – και κυρίως το σκληρό δίσκο με τα δεδομένα μας.
  Πάντως, όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σας σε watt, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα τροφοδοτικό με πιστοποίηση 80 Plus. Υπάρχουν διάφορες βαθμίδες (Bronze, Silver, Gold, Platinum) . Όσο ανώτερη η βαθμίδα, τόσο μεγαλύτερη και η αποδοτικότητα του τροφοδοτικού, ώστε να έχει λιγότερες απώλειες σε μορφή θερμότητας και χαμηλότερη κατανάλωση.
  Θυμηθείτε, ένα φθηνό τροφοδοτικό θα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση, συν ότι αν είναι χαμηλότερης ισχύος από ότι χρειαζόμαστε, θα θέτει σε κίνδυνο τον υπολογιστή μας – ναι, τα χαμηλότερης ισχύος τροφοδοτικά μπορούν να κάψουν τον υπολογιστή, όχι τα υψηλότερης.

Επιλογή κουτιού
  Το κουτί θα φιλοξενήσει όλα τα υποσυστήματα του υπολογιστή μας. Η επιλογή κουτιού εξαρτάται από το προσωπικό γούστο του κάθε χρήστη καθώς υπάρχει πληθώρα σχεδίων. Λίγη προσοχή χρειάζεται μόνο, στο να είναι λίγο ευρύχωρο για να ψύχονται κατάλληλα οι συσκευές μας. 

  Προσοχή! Αν έχετε ήδη αγοράσει τροφοδοτικό, φροντίστε να μην περιλαμβάνει επιπλέον τροφοδοτικό και το κουτί που θα επιλέξετε.

Όπως είναι προφανές, δεν υπάρχει ένας τέλειος υπολογιστής για όλους. Οι επιλογές που θα κάνουμε έχουν άμεση σχέση με τη χρήση που μας ενδιαφέρει, καθώς και τα χρήματα που θέλουμε να επενδύσουμε. (πηγή)

No comments:

Post a Comment

/body