Sep 5, 2013

Ο Σολωμός μου

   Στην κουζίνα μου αρέσει να πειραματίζομαι. Όχι κάτι παράξενο αλλά να δοκιμάζω να συνδιάζω υλικά χωρίς να κοιτάω κάποια συνταγή.
  Κάπως έτσι είπα να δοκιμάσω τον σολωμό.

Υλικά για 2 άτομα.
 2-3 φέτες σολομό. είτε φιλέτο είτε απλά φέτες
1 ολόκληρο λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
50 γρμ φρέσκο καθαρισμένο τζίντζερ.
6-8 κλαδάκια φρέσκο κόλιανδρο
μισή κουταλιά της σούπας ξερούς σπόρους κόλιανδρο
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μια πρέζα αλάτι
   Πλένω πολύ καλά και τρίβω το λεμόνι ώστε να έχω το ξύσμα. Καθαρίζω το λευκά σημεία της φλούδας, τα πετάω, και το υπόλοιπο το κόβω σε κομμάτια αφαιρώντας τα κουκούτσια. Τα ρίχνω στο food prossesor-μπλέντερ ελληνιστί. Μέσα και το τζίντζερ επίσης κάπως κομμένο για να μην κολλήσει το μηχάνημα. Πλένω και τον φρέσκο κόλιναδρο, τον προσθέτω, όπως και τον ξερό αλλά και το αλάτι και το λάδι. Τα αλέθω-χτυπάω αρκετά για να λιώσει όσο γίνεται το τζίντζερ και το λεμόνι.
   Σε ένα μπολ βάζω λίγο από το μείγμα, στρώνω τον σολόμό και τον σκεπάζω με το υπόλοιπο μείγμα και τον αφήνω αν θέλω από το βραδάκι ή και μόνο καμιά ωρίτσα πριν το ψήσιμο.
   Στρώνω λαδόκολα πάνω στην σχάρα, κάνω και μερικές τρυπούλες να πέφτουν τα λίπη στο ταψάκι που του έχω βάλει και λίγο νερό. Τοποθετώ τον σολωμό πάνω στην λαδόκολα και τον βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-170 βαθμούς.
   Μετά από κανένα μισάωρο με μιά σπατουλίτσα τον γυρίζω προσεκτικά να μην διαλυθεί. Εν το μεταξύ το μείγμα που έχει μείνει του προσθέτω ακόμη λίγο χυμό λεμόνι και το β΄ραζω σε ένα μπρίκι ώστε ότι υγρά υπάρχουν από το ψάρι να "ψηθούν".
Όταν σερβίρω τον, κατά προσωπική προτίμηση, ξερόψημένο σολωμό, αυτό το μείγμα είναι η σώς μου!!!
Kat 

No comments:

Post a Comment

/body